Економічна оцінка генетико-екологічного потенціалу лісів Тернопільщини

Y. I. Haida, M. B. Svyntuh, T. Y. Haida

Анотація


В статті висвітлено типологічну структуру лісів Тернопільської області, проаналізовано ресурсний потенціал державного лісового фонду на підприємствах Тернопільського обласного управління лісового і мисливського господарства за віковими групами і лісовими породами. Детально вивчено лісотипологічну структуру лісових масивів Буданівського лісництва державного підприємства «Тернопільське лісове господарство». Встановлено, що домінуючим типом лісу як і в Буданівському лісництві, так і держлісфонді Тернопільської області є свіжа грабова діброва. З використанням методики типологічного аналізу визначено кількісне значення генетико-екологічного потенціалу свіжої грабової діброви у дослідженому лісництві. Встановлено, що потенціал свіжої грабової діброви використовується загалом на 77 %. Найменшою мірою він використовується в насадженнях віком до 30 років (52-66 %), а у старшому віці цей показник зростає, досягаючи максимуму (89 %) в 101-110 років. При умові повної реалізації генетико-екологічного потенціалу, насадження, які зростають в умовах свіжої грабової діброви, мають значний резерв підвищення продуктивності – 29,5 м3 деревини на кожному гектарі. Економічна оцінка повного використання генетико-екологічного потенціалу здійснена за допомогою показника приросту дисконтованої виручки від реалізації додаткового запасу деревини у віці головних рубань. Загальний резерв продуктивності свіжих грабових дібров Буданівського лісництва – 78,9 тис.м3, що відповідає додатковому дисконтованому доходу для лісництва за оборот рубки в сумі 1,919 млн грн.

Ключові слова


державний лісовий фонд; типи лісу; типологічний аналіз; генетико-типологічний потенціал; запас деревини; дисконтований дохід

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)