Механізми державного регулювання в системі еколого-економічного розвитку України

Ruslan Romanovych Biloskurskyy

Анотація


У статті визначено види механізмів державного регулювання еколого-економічного розвитку країни з виявленням практичних особливостей їх реалізації в Україні. Окреслено систему державного регулювання еколого-економічного розвитку країни та місце в ній механізмів. Запропоновано основні класифікаційні підходи до розподілу механізмів – за характером, обов’язковістю, ресурсним спрямуванням, темпологічністю, функціональним навантаженням, масштабами реалізації. Встановлено, що найбільш популярний підхід до поділу механізмів є за сферою їхньої дії, що передбачає виокремлення нормативно-правових, адміністративних, фінансово-економічних та інформаційних механізмів. При вивченні нормативно-правових механізмів зазначено, що вони охоплюють закони, підзаконні нормативні акти, міжнародно-правові акти загальної і предметної дії, які можуть прийматись органами влади різного управлінського рівня. Систематизовано фінансово-економічні механізми на групи інструментів бюджетного і позабюджетного фінансування, державних корпоративних прав і власності, ціноутворення, оподаткування, кредитування, інвестування. Описано загальну практику та проблеми екологічного оподаткування в Україні, в тому числі з оглядом поточної реформи фінансово-бюджетної децентралізації. Описано основні інформаційні механізми державного регулювання еколого-економічного розвитку країни (промоцію еколого-економічної відповідальності, публічність державних реєстрів, системний еколого-економічний аналіз, науково-дослідне проектування, освітньо-виховні заходи). При цьому зазначено, що велику роль в ефективності їх реалізації відіграє рівень розвитку громадянського суспільства. Найбільш важливим за поточних умов регулятором у сфері еколого-економічного розвитку України визначено екологічне оподаткування.

Ключові слова


механізм державного регулювання; еколого-економічний розвиток; нормативно-правові механізми; адміністративні механізми; фінансово-економічні механізми; інформаційні механізми

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)