Концентрація банківської діяльності та її вплив на фінансову безпеку банківської системи України

Oleksandra Bohdanivna Vasyl'chyshyn

Анотація


Вступ. У статті розглянуто основні показники та причини концентрації банківської діяльності в Україні, а також окреслено напрямки негативного впливу концентрації активів, пасивів та статутного капіталу на фінансову безпеку банківської системи і обґрунтовано шляхи мінімізації такого впливу.
Мета. Метою статті є комплексний аналіз концентрації банківської діяльності в Україні для визначення її впливу на рівень фінансової безпеки вітчизняної банківської системи та розробки рекомендацій щодо мінімізації негативного впливу концентрації банківської діяльності певних груп банків, в тому числі і з іноземним капіталом, на розвиток банківської системи та економіки загалом.
Методи. Використано емпіричний підхід до дослідження теоретичних аспектів вивчення концентрації та конкуренції в банківській діяльності, застосовано статистичні та методи коефіцієнтів для розрахунку показників концентрації та їх впливу на фінансову безпеку банківської системи, а також методи узагальнення та систематизації для формулювання рекомендацій щодо мінімізації негативного впливу концентрації банківської діяльності на фінансову безпеку банківської системи України.
Результати. На основі розрахунку коефіцієнтів концентрації для трьох та десяти найбільших банків, індексу Херфіндаля-Хіршмана та індексу Лінда виявлено суттєві загрози надмірної концентрації, олігополізації та монополізації банківської діяльності для фінансової безпеки банківської системи України, які полягають у зниженні рівня конкуренції та концентрації майже 40 % статутного капіталу у власності банків з російським капіталом, що в умовах війни виступає одним із її гібридних інструментів. Запропоновано комплекс заходів щодо зниження концентрації банківської діяльності, підвищення рівня конкуренції, оптимізації діяльності державних банків, а також зменшення присутності банків з державним російським капіталом у вітчизняній банківській системі.

Ключові слова


фінансова безпека; концентрація; олігополізація; банк; банківська діяльність; активи; пасиви; статутний капітал

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)