Симуляційний аналіз Монте-Карло в системі оцінювання ризиків інвестиційних проектів

Halyna Vasylivna Leshchuk

Анотація


Вступ. Теоретичне та практичне застосування симуляційних методів ґрунтується на симуляційному аналізі Монте-Карло, що полягає у багаторазовому сприйнятті перебігу обчислення показника ефективності інвестиційного проекту, згідно з прийнятим методом оцінки ефективності. При цьому найчастіше це є чиста поточна вартість і внутрішня норма прибутку. Саме тому при дослідженні особливостей застосування методу симуляції Монте-Карло в оцінюванні ризиків інвестиційних проектів актуалізується необхідність чіткого визначення процесу та принципів його проведення, що дозволить не проводити вичерпний перебір усіх можливих варіантів розвитку подій у майбутньому, а використати репрезентативну вибірку сценаріїв.
Мета. Мета дослідження полягає в аналізуванні та науковому обґрунтуванні імплементації симуляційних методів для оцінювання ефективності інвестиційних проектів із виокремленням переваг й недоліків їх застосування. Завдання ґрунтуватимуться на визначенні особливостей, переваг, недоліків, а також виокремленні етапів методу симуляції Монте-Карло для оцінювання ефективності інвестиційних проектів.
Метод (методологія). Дослідження проведено за допомогою загальнонаукових методів аналізу: систематизації і узагальнення, індукції, дедукції.
Результати. У статті запропоновано послідовність етапів симуляційного циклу у методі Монте-Карло для оцінювання ефективності інвестиційних проектів від моменту визначення усіх істотних змінних, які мають вплив на ризики проекту, аж до проведення низки симуляційних експериментів.

Ключові слова


симуляційні методи; метод Монте-Карло; інвестиційні проекти; ризики; ефективність

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)