Демографічні та соціально-економічні індикатори здоров’я населення: ідентифікація та використання для політики в Україні

Dmytro Georgiovych Shushpanov

Анотація


У статті досліджена проблема ідентифікації індикаторів здоров’я населення. З’ясовано, що від вибору індикаторів залежать не тільки масштаб та об’єктивність оцінювання стану здоров’я населення, але й детермінант, які зумовлюють його нерівність серед різних соціально-економічних та демографічних груп населення.
Визначено критерії та принципи відбору індикаторів, які найбільш повно відображають стан здоров’я населення та соціально-економічних детермінант, які його визначають. Доведено, що запропоновані індикатори повинні, з одного боку, бути автентичними, тобто відповідати специфіці вітчизняної статистики, сучасній системи охорони здоров’я, соціально-економічній ситуації, рівню соціальної стратифікації, ментальності та способу життя населення тощо. З іншого боку, розроблені індикатори мають враховувати пропозиції експертів ВООЗ.
Виокремлено індикатори, які мають найбільший вплив на нерівність у здоров’ї населення. Усі індикатори поділено на дві групи: індикатори стану здоров’я та індикатори соціально-економічних детермінант, які обумовлюють його нерівність серед населення.
Індикатори стану здоров’я містять п’ять підгруп: смертності, захворюваності та інвалідності населення, інтегральних індикаторів, розрахованих за таблицями смертності (очікувана тривалість життя при народженні та очікувана тривалість здорового життя), самооцінки стану здоров’я населенням.
Інша група індикаторів об’єднує 4 підгрупи: детермінант контекстуального рівня (суспільно-політичні), детермінант структурного (дохід, зайнятість, умови праці, освіта, соціальний капітал, умови та місце проживання, доступність та якість медичних товарів та послуг, доступність та якість харчування), детермінант проксимального рівня (відповідальність та індивідуальна поведінка стосовно власного здоров’я). а також умови раннього періоду життя.
Доведено значення ідентифікації індикаторів здоров’я населення для розробки напрямків державної соціально-економічної політики України та політики в галузі охорони здоров’я населення зокрема.

Ключові слова


індикатори здоров’я; здоров’я населення; соціально-економічні детермінанти; нерівність у здоров’ї; соціальна політика

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)