Управління активізацією інноваційної діяльності на підставі моделі оптимальної інтеграції суб’єктів господарювання

Olena Oleksandrivna Plakhotnik

Анотація


У статті розглянуто основні еволюційні етапи розвитку інноваційного менеджменту, що дозволяє говорити про існування теоретичних основ для дослідження інноваційної діяльності в системі управління інноваційними процесами на підприємстві в межах кожного із підходів, а саме: факторного, функціонального, системного та ситуаційного.
Охарактеризовано принципові відмінності інноваційного та стабільного виробничого процесів, що дозволяє сформулювати положення про тісний взаємозв'язок нововведень з організаційними змінами і визначальну роль останніх у забезпеченні можливості реалізації інноваційних процесів на підприємстві.
На цьому етапі економічного розвитку в Україні процес дезінтеграції підприємств завершився, і, як свідчать дослідження, почався процес інтеграції, роль якого в активізації інноваційних процесів дуже значна. Концентрація капіталу і виробничих потужностей, їх інтеграція за вертикальним технологічним принципом, або створення й розвиток мережевих структур – це шлях до становлення інноваційно-активних промислових структур. У цьому випадку відбувається підвищення ефективності виробництва за рахунок оптимізації інноваційних витрат, зменшення непрямого оподаткування проміжних продуктів виробництва. Такий шлях обирають найбільші транснаціональні компанії світу. При цьому формуються й розвиваються мережеві структури, засновані на взаємодії великих і малих компаній, формуються кластери – сукупність університетів, місцевих урядових структур, підприємств, об'єднань, спрямовані на оптимізацію інноваційних витрат.
Як критерій доцільності об'єднання або роз'єднання великих підприємств може бути взятий рівень трансакційних витрат при здійсненні інноваційної діяльності.
Для побудови моделі оптимальної інтеграції суб'єктів господарювання за критерієм мінімальних трансакційних витрат інноваційної діяльності можливе використання кооперативних ігор, у яких можуть брати участь багато (більше двох) гравців (підприємств).
У статті запропоновано економіко-математичну модель оптимальної інтеграції суб'єктів господарювання в процесі управління інноваційною діяльністю, яка дозволить активізувати інноваційні процеси за рахунок ефективного використання фінансових ресурсів і вибору організаційної форми ведення бізнесу.

Ключові слова


інноваційний менеджмент; інноваційне виробництво; організаційні перетворення; корпорація; трансакційні витрати інноваційної діяльності; економіко-математична модель оптимальної інтеграції суб’єктів господарювання

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)