Соціальна компонента в структурі сталого розвитку регіонального аграрного бізнесу: комплексний аналіз

Borys Olehovych Yazlyuk, Alla Mykolaivna Uzhva

Анотація


Вступ. Важливим завданням формування моделі сталого розвитку в Україні є забезпечення якості життя нинішнього і майбутнього поколінь народу на засадах економічного зростання, забезпечення можливостей та гарантій праці громадян, стабілізації чисельності населення, збереження інтелектуального потенціалу країни тощо. Здійснення процесів сталого розвитку передбачає активну роль людини як учасника суспільно-економічного діяльності, що безпосередньо стосується його соціальної компоненти.
Мета. Метою статті є комплексний аналіз стану соціальної компоненти сталого розвитку регіонального аграрного бізнесу за допомогою визначеної системи показників та обґрунтування заходів щодо її управління в сучасних умовах.
Метод (методологія). У процесі дослідження застосовано методи порівняння, аналізу, теоретичного та логічного узагальнення. Методологічною основою став діалектичний метод дослідження.
Результати. Розглянуто роль соціальної складової в структурі сталого розвитку аграрного бізнесу та з’ясовано, що пріоритетним завданням стабільного економічного зростання держави виступає розвиток людського чинника. Проаналізовано стан та ефективність використання людського потенціалу в процесі виробництва сільськогосподарської продукції та обґрунтовано, що забезпечення сталого розвитку аграрного бізнесу на основі посилення державної підтримки села дозволить підвищити рівень зайнятості працездатних сільських жителів, скоротити частку сільського населення з доходами нижче величини прожиткового мінімуму, модернізувати соціальну інфраструктуру.

Ключові слова


аграрний бізнес; сталий розвиток; соціальна компонента; система показників; регіон

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)