Застосування геоінформаційних систем у сучасному землеустрої

Vadym Oleksandrovych Liulchyk, Oleh Ihorovych Kachanovskyi, Serhii Vasylovych Bulakevych

Анотація


У статті наведено методи досліджень сільськогосподарських угідь з використанням даних дистанційного зондування Землі з космосу. На основі аналізу переваг та недоліків репрезентованих в Україні методів вперше розроблено технологію ідентифікації сільськогосподарських угідь, зайнятих посівами озимої пшениці з використанням матеріалів дистанційного зондування. Визначено та описано можливість отримання достовірної економічної інформації з прогнозування врожайності пшениці за матеріалами, отриманими з супутників системи Sentinel-2 та нейронних мереж. З метою оцінки точності було проведено зіставлення отриманих у процесі досліджень даних із статистичними показниками двох адміністративних районів, при чому похибка знаходиться в межах 4-12 %. Зроблені у статті висновки можуть бути використані управліннями агропромислового розвитку державних адміністрацій, центрами охорони родючості ґрунтів України, органами Держгеокадастру та іншими зацікавленими особами при розробці стратегій сталого розвитку відповідних адміністративних територій.

Ключові слова


дистанційне зондування Землі; індекс вегетації NDVI; біологічна врожайність; супутники Sentinel-2; прогнозування врожайності; нейронні мережі

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)