Економічна ефективність використання земельних угідь у конкурентному середовищі

M. K. Parkhomets, L. M. Uniyat

Анотація


Зростання ефективності використання земельних ресурсів обумовлено нагальною потребою забезпечення виробництва конкурентоспроможної сільськогосподарської продукції у ринковому середовищі, якісного харчування населення України та збільшення обсягу реалізації продукції на зовнішньому ринку.

Мета дослідження полягає у визначенні тенденцій та оцінки економічної ефективності використання земельних ресурсів у сільськогосподарських підприємствах, обґрунтуванні напрямів поліпшення фінансових результатів та підвищення конкурентоспроможності аграрного виробництва в умовах ринкового середовища.

У статті розглянуто стан використання земельних ресурсів у Тернопільській області. Встановлено, що агрохімічна бальна оцінка земель виявила рівень якості ґрунтів у сільськогосподарських підприємствах за адміністративними районами Тернопільської області та тісно пов’язана із рівнем урожайності усіх сільськогосподарських культур. Визначено факторів внутрішнього і зовнішнього середовища, які визначають ефективність функціонування аграрних підприємств.


Ключові слова


оцінка; економічна ефективність; земельні ресурси

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)