Діючі технології та перспективні методики планування професійної кар’єри публічних службовців

Alina Yuriivna Zhukovska, Oleksandr Volodymyrovych Brechko

Анотація


Вступ. Сьогодні діяльність кадрових підрозділів органів публічної влади зводиться лише до ведення особових справ і заповнення трудових книжок працівників, здійснення кадрового діловодства, контролю за процесами проходження державної служби і служби в органах місцевого самоврядування, збирання та обробки кадрової інформації і складання на її основі статистичних звітів з кадрових питань. На жаль, підрозділи з питань кадрової роботи органів публічної влади не звертають належну увагу на питання професійного розвитку, кар’єрного просування державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування, ротації кадрів та роботи з кадровим резервом.
Мета. Метою статті є визначення діючих технологій професійного розвитку службовців органів публічної влади, виявлення їх недоліків, окреслення перспективних методик планування професійної кар’єри публічних службовців та окреслення переваг їх використання в органах публічної влади.
Метод (методологія). В процесі проведення дослідження використовувались методи аналізу, синтезу, узагальнення та порівняння.
Результати. В результаті проведення дослідження виявлено основні недоліки діючих технологій планування професійної кар’єри публічних службовців, проаналалізовано особливості використання в роботі кадрових служб різних організацій інноваційних методик здійснення такого виду планування та окреслено перспективи їх використання в органах публічної влади.
У статті проаналізовано технології планування загального професійного розвитку кадрів та індивідуальної професійної кар’єри державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування: щорічне оцінювання, навчання (підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації), робота з кадровим резервом, організація та проведення конкурсів на заміщення вакантних посад, організація стажування, мотивація працівників тощо. Узагальнено основні недоліки технологій планування професійного розвитку державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування. Виявлено низький рівень використання сучасних технологій планування загального професійного розвитку кадрів органів публічної влади та технологій індивідуальної роботи з працівниками, таких, як: анкетування, тестування, інтерв’ювання.
Окреслено необхідність та важливість використання при плануванні професійної кар’єри державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування інноваційних технологій, зокрема: технологій ефективної самопрезентації (розробки портфоліо кар’єрного просування), технологій визначення оптимального кар’єрного шляху (складання кар’єрограм та побудови карт кар’єри) та технологій оптимізації поставлених цілей і процесу розробки планів кар’єри (сценарію аналізу кар’єри і розробки особистісного плану розвитку, технологій розробки плану кар’єри Г. Г. Зайцева, Н. Карр-Руфіно, А. Я. Кибанова, В. Сандерса, С. Д. Резніка та ін.).

Ключові слова


органи публічної влади; кадрова робота; планування кар’єри; професійний розвиток

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)