Система управління персоналом як важлива складова ефективного функціонування підприємства в ринкових умовах господарювання

Oksana Vasylivna Lozova, Valentyn Oleksandrovych Demchenko

Анотація


Вступ. Персонал – це головний елемент будь-якого підприємства як відкритої соціально-економічної системи. Крім того, що підприємство – це система взаємопов’язаний елементів, персонал формується у власну систему управління персоналом, яка має органічно та цілком вписуватися в загальну систему підприємства, тому побудова ефективної системи персоналу є одним із головних завдань компанії на сьогодні.
Мета статті полягає у визначенні основних наукових підходів до сутності категорій «персонал», «управління персоналом» та «система управління персоналом», дослідження особливостей формування системи управління персоналом у сучасних умовах господарювання та обґрунтувати пропозиції щодо удосконалення напрямів і форм управління персоналу в конкурентному ринковому середовищі.
Метод. Вирішення поставлених у статті завдань здійснено за допомогою таких загальнонаукових і спеціальних методів дослідження: аналізу та синтезу, систематизації та узагальнення, діалектичного підходу.
Результати. У статті обґрунтовано теоретико-методологічні основи визначення векторів впливу системи управління персоналом як важливої складової ефективного функціонування підприємства в ринкових умовах господарювання. А також визначено необхідність розроблення ефективної системи управління персоналом, запропоновано практичний механізм побудови системи управління персоналом та визначено фактори, що впливають на її ефективність, що дозволить будь-якому підприємству підвищити його конкурентоспроможність у ринкових умовах господарювання.

Ключові слова


персонал; управління персоналом; система управління персоналом; система; відкрита соціально-економічна система

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)