Концептуальний підхід до аналізу активності організаційно-управлінських новацій підприємства

I. M. Chernyavs'ka

Анотація


Вступ. Різні методологічні підходи до стимулювання розвитку та активізації інноваційної діяльності промислових підприємств знайшли відображення в наукових працях багатьох вітчизняних вчених. Проте проблема єдності в методологічних підходах щодо визначення, вимірювання та оцінки інноваційної активності підприємства в частині організаційно-управлінської діяльності зберігає свою актуальність.
Мета. Метою дослідження є визначення окремих концептуальних положень щодо процесу активізації та побудова структурно-логічної схеми аналізу рівня активізації інноваційних процесів на промислових підприємствах у частині організаційно-управлінської її підсистеми.
Результати. У запропонованому концептуальному підході систематизовано й узагальнено зміст і елементи механізму активізації інноваційних процесів на промислових підприємствах з виокремленням організаційно-управлінської підсистеми. Визначено алгоритм процесу реалізації концептуального підходу, який дозволяє реально сформувати систему показників оцінки інноваційної активності підприємства в частині організаційно-управлінської підсистеми та інноваційної активності підприємства загалом. Побудовано структурно-логічну схему аналізу та оцінки рівня активізації інноваційних процесів, яка є «маршрутною» технологією для розробки інноваційної стратегії підприємства у частині організаційно-управлінської його підсистеми.
Запропонований концептуальний підхід щодо аналізу інноваційної активності підприємства може бути використаний фахівцями для прийняття обґрунтованих рішень щодо вибору напрямків подальшої активізації інноваційної діяльності підприємства.

Ключові слова


інноваційна діяльність; інноваційна активність; бар’єри впровадження новацій; організаційно-управлінські інновації; механізм активізації інноваційних процесів

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)