Узгодження економічних інтересів як ресурсне забезпечення регіонального розвитку

Nataliya Mykolaivna Bogdan

Анотація


Вступ. На сьогодні в Україні виявляються істотні труднощі в забезпеченні ефективності регулювання економічних інтересів. Протиріччя між потребою в забезпеченні економічного зростання та наявними можливостями узгодження економічних інтересів суб’єктів регіону, обмеженими сучасними умовами їх формування, реалізації та взаємодії, а також недостатня розробленість теоретичних аспектів вирішення цієї суперечності вказує на актуальність теми.
Метою статті є дослідження сутності та особливостей реалізації узгодження економічних інтересів на регіональному рівні в контексті ресурсного забезпечення розвитку регіону.
Результати. Для досягнення цілей та завдань у статті доведено, що розвиток регіону безпосередньо залежить від успішної реалізації економічних інтересів регіону, оскільки тільки через їх реалізацію досягаються конкретні цілі та завдання, що можна виразити не тільки якісними, а й кількісними характеристиками. Обґрунтовано необхідність формування господарського механізму забезпечення можливостей розвитку усіх учасників взаємозв’язків у регіоні та усунення негативних наслідків можливого загострення суперечностей галузевих і регіональних інтересів та залучення до створення такого механізму регіональних органів влади усіх рівнів. Розглянуто можливі ефекти від взаємодії економічних інтересів різної спрямованості з урахуванням просторово-часового континууму та на основі дослідження можливих варіантів встановлено необхідність розроблення підходу, який дозволив би зняти більшість проблем взаємодії різних економічних інтересів, проте відповів би на питання про ступінь узгодженості інтересів.
Висновки. Досягнення основної мети регіонального розвитку можливе лише в стані збалансованості системи економічних інтересів між суб’єктами регіональної економіки та за умов активізації процесів фінансування регіонального розвитку, що безпосередньо залежить від ступеня узгодженості економічних інтересів у регіональній соціально-економічній системі. Дослідження щодо формування та реалізації механізму узгодженості економічних інтересів на регіональному рівні та його фінансового забезпечення потребують подальших поглиблених досліджень у сфері регіонального розвитку.

Ключові слова


розвиток регіону; економічний інтерес; узгодженість економічних інтересів; просторово-часовий континуум; інвестиційне забезпечення регіонального розвитку

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)