Концепція енергоефективності в контексті сталого розвитку комунальної теплоенергетики України

Vasyl Yaroslavovych Brych, Mykhailo Mykolaiovych Fedirko

Анотація


Вступ. У дослідженні обґрунтовано заходи з підвищення енергоефективності комунальної теплоенергетики України з урахуванням концепції сталого розвитку. Наголошено на необхідності врахування трьох аспектів сталого розвитку: економічного, екологічного та соціального. Тому для підвищення ефективності теплоенергетики потрібно виявити й реалізувати заходи з метою забезпечення задоволення потреб у послугах і товарах при найменших економічних і соціальних витратах на необхідну енергію й збереження природного середовища в гармонії зі сталим розвитком на всіх державних рівнях.
Мета. Метою є дослідження та узагальнення вітчизняного та міжнародного досвіду функціонування систем комунальної теплоенергетики та розробки заходів для підвищення їх енергоефективності на засадах сталого розвитку галузі.
Метод (методологія). У процесі дослідження використовувались такі методи: узагальнення, аналізу, порівняння, синтезу, індукції.
Результати. У роботі науково обґрунтовано такі поняття, як «сталий розвиток», «сталий розвиток енергетики», «сталий розвиток підприємств». Встановлено показники, на які слід звертати увагу при здійснені політики зниження використання теплоенергетики, таких, як питома величина споживання паливно-енергетичних ресурсів на виробництво одиниці продукції будь-якого призначення. Продемонстровано показники аварійності (40 %), відпрацювання нормативного терміну (60 %) обладнання від їх загальної кількості, витрат, які виникають через експлуатацію застарілого та фізично зношеного обладнання (на 20 % вищі від середньосвітового рівня). Наведено вже наявні основні проблеми, які потребують виправлення у системі комунальної теплоенергетики: технічний стан об'єктів генерації тепла, розподільчих мереж, неефективне споживання теплоенергетики, а також проблематичність інвестиційного забезпечення, тарифного регулювання та оплати за спожиту теплову енергію. Запропоновано підхід підвищення ефективності теплоенергетики, який передбачає удосконалення законодавчого та нормативно-правового забезпечення, зміни управління системою теплопостачання та інвестиційної політики в системі комунальної теплоенергетики.

Ключові слова


енергоресурси; енергозбереження; відновлювальна енергетика; тарифоутворення; системи теплопостачання; інвестиційна політика

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)