Видатки Державного бюджету та рівновага валютного ринку України

Olha Romanivna Kozakevych

Анотація


Вступ. Статтю присвячено дослідженню впливу видатків бюджету на стан валютного ринку України з урахуванням функціональних взаємозв’язків між його елементами та динамікою курсу національної валюти.
Мета. Основною метою дослідження є оцінка впливу фіскальних видатків на валютний ринок України з урахуванням функціональних взаємозв’язків між його елементами та динамікою курсу національної валюти.
Методи. Для реалізації зазначеної мети застосовано методи аналізу і синтезу; системного узагальнення; емпірична оцінка основних функціональних залежностей.
Результати. Систематизовано вплив фіскальних важелів через три відмінні механізми: зміни у рівні доходів, рівня цін чи відсотковоїставки. На основі вибірки квартальних даних за період 2010-2017 років здійснено економетричний аналіз взаємозв’язку між видатками державного бюджету, обмінним курсом та складовими кон’юнктури валютного ринку з використанням інструментарію тесту Грейнджера та регресійного аналізу. Регресійний аналіз проведено на основі статистичних моделей, що відображають основні функціональні залежності валютного ринку методом двокрокових найменших квадратів з коригуваннямпомилкидослідження. Отриманірезультатизасвідчують, щозростання видатків бюджету не може виступати чинником стабілізації валютного ринку, оскільки, з одного боку, стимулює валютний попит, а з іншого – негативно впливає на обсяги валютних резервів. У підсумку такі залежності створюють потужні девальваційні та інфляційні імпульси. Подальші дослідження вбачаємо у пошуку шляхів оптимізації впливу фіскальної політики на стабілізацію валютного ринку України.

Ключові слова


фіскальні важелі; видатки бюджету; валютний ринок; обмінний курс; міжнародні валютні резерви

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)