Аналіз напрямів ринкової трансформації сільського господарства як фактор його економічного зростання та розвитку

Kateryna Mykolaivna Rechka

Анотація


Економічний розвиток сільського господарства – це процес удосконалення його стану, перехід до вищого, якісно нового рівня. У цьому контексті він ідентичний інноваційному процесу, тобто є постійним оновленням всіх складових аграрного виробництва, прогресивні зміни, що сприяють підвищенню продуктивності й ефективності виробничо-господарської діяльності агроформувань, зростанню їхньої прибутковості і конкурентоспроможності на внутрішньому й зовнішньому аграрних ринках. Тією чи іншою мірою у виробничо-господарській системі аграрної сфери економіки в часі та просторі спостерігаються прогресивні, кількісні та якісні зміни. Вони можуть відбуватися, точніше набувати характеру еволюції або революції, саморозвитку чи свідомого стимулювання до використання інновацій для вирішення основних завдань економічного зростання і розвитку.
У статті було визначено, що змістом аграрної трансформаційної економіки є перетворення системи соціально-економічних відносин. Доведено, що змінюються практично всі складові економіки, такі, як спосіб координації та підтримки рівноваги, відносини власності, тип відтворення, структура виробництва, інститути і право. З'ясовано, що у зв’язку з цим відбувається зведення аграрних трансформаційних процесів до трьох ознак, а саме: лібералізації, приватизації та стабілізації, які типові для багатьох зарубіжних і вітчизняних дослідників. Також вивчено теоретичні, методичні та практичні проблеми трансформаційних процесів. Проведено системний аналіз основних проблем та суперечностей трансформацій аграрного сектору економіки, особливостей аграрної реформи в Україні, основних напрямків земельної реформи.

Ключові слова


аграрні трансформації; земельна реформа; ринкова трансформація; аграрний ринок; економічне зростання; державний вплив; економічний розвиток

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)