Прогнозна модель світового людського розвитку: економетричний підхід

O. M. Lyashenko, O. Ya. Koval'chuk

Анотація


У статті запропоновано економетричну удосконалену модель оцінювання і прогнозування людського розвитку на основі глобальних індикаторів. Проаналізовано основні індикатори, якими вимірюють рівень життя: Індекс людського розвитку; Індекс людського розвитку, скоригований з урахуванням соціально-економічної нерівності; Індекс гендерної нерівності та індекс багатовимірної бідності (вбогості) населення.
Визначено проблемні аспекти методології розрахунку ІРЛ тенденції до вдосконалення, що пов’язані з необхідністю отримання порівнянних показників за відсутності необхідної соціальної статистики в більшості країн, що розвиваються, а за окремими показниками і в країнах з перехідною економікою. Проведено моделювання процесу обчислення індексу людського розвитку за даними досліджень рівня життя населення 187 країн світу, виконаних Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй для формування доповідей ООН про розвиток людини за 2014 р. Доведено, що при визначенні реального рівня життя в країні необхідно враховувати диспаритет валют.

Ключові слова


людський розвиток; оцінювання; прогнозування; соціальна статистика; міжкраїнні порівняння

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)