Вплив іноземного капіталу на структуру експорту в умовах глобальної фрагментації виробництва

Nataliia Ihorivna Cherkas, Myroslava Mykhailivna Chekh

Анотація


Вступ. Статтю присвячено дослідженню впливу технологічного трансферу на структуру експорту у семи країнах ЦСЄ: Хорватії, Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії, Словаччини та Словенії.
Мета. Основною метою дослідження є оцінка впливу технологічного трансферу на структуру експорту
Метод. Для реалізації зазначеної мети застосовано методи аналізу і синтезу; системного узагальнення; емпірична оцінка основних функціональних залежностей (кореляційний та регресійний аналіз).
Результати. Узагальнено теоретичні підходи до наслідків впливу прямих іноземних інвестицій на економічний розвиток приймаючої країни. Проаналізовано модель «злітаючих гусей», що відображає положення про нову парадигму мультинаціонального розвитку та концепцію глобальних ланцюгів вартості (ГЛВ). Досліджено структуру експорту та імпорту країн ЦСЄ. На основі панельної вибірки для річних даних 2001-2016 років по вищевказаних країнах здійснено емпіричний аналіз з використанням методології кореляційного та регресійного аналізу. Регресійний аналіз здійснено у межах чотирьох специфікацій з урахуванням структури експорту та верифіковано на основі панельних методів: найменших квадратів (Pooled model – OLS), моделі із фіксованими коефіцієнтами (Fixed effect model – FE) та динамічної панельної моделі (dynamic panel-data model). Отримано результати, що не суперечать теоретичним передбаченням парадигми «злітаючих гусей» та концепції глобальних ланцюгів вартості. Доведено важливість технологічного рівня галузі для отримання переваг від прямих іноземних інвестицій для приймаючої країни, визначальність імпорту технологій для технологічного трансферу та значущість інтеграції до ЄС для подальшого технологічного розвитку країн ЦСЄ.

Ключові слова


фрагментація виробництва; технологічний трансфер; ПІІ; глобальні ланцюги вартості; структура експорту

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)