Орендний інструментарій формування інвестиційних ресурсів аграрних підприємств

Natalia Ivanivna Ryzhykova, Serhii Valentynovych Rudenko, Oleksandr Viktorovych Nakisko

Анотація


Сьогодні підприємства аграрної сфери відчувають брак основних виробничих фондів та нематеріальних активів, що унеможливлює активну реалізацію аграрних бізнес-проектів і актуалізує питання трансформації та удосконалення орендних механізмів формування ресурсного потенціалу суб’єктів підприємницької діяльності аграрної сфери. Існує низка невирішених питань щодо використання інструментів орендних відносин та особливо оцінки ефективності оренди земельних угідь як основної складової ресурсного потенціалу сільськогосподарського виробництва.
Метою статті є систематизація та розвиток теоретичних та прикладних засад використання орендних інструментів у процесі формування та розвитку інвестиційних ресурсів аграрних підприємств, а також оцінки економічної ефективності оренди сільськогосподарських угідь.
У статті здійснено аналіз сучасного стану оренди сільськогосподарських угідь у Харківській області. Обґрунтовано можливість уведення в економічний обіг прав оренди земель сільськогосподарського призначення. Запропоновано принципи функціонування механізму реалізації прав оренди землі, який є основою збільшення ресурсного потенціалу аграрних підприємств у частині інвестиційних ресурсів їх розвитку. Здійснено оцінку потенційних фінансових ресурсів аграрних підприємств при введені земель сільськогосподарського призначення та прав їх оренди в економічний обіг.

Ключові слова


оренда сільськогосподарських угідь; права оренди землі; ресурсний потенціал; інвестиційні ресурси аграрних підприємств

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)