Удосконалення механізмів державного управління та регулювання розвитку аграрного виробництва України

Zhanna Volodymyrivna Derii, Oleksandr Mykolaiovych Galickiiy, Anatolii Ivanovych Livinskyi

Анотація


Визначено та досліджено проблеми функціонування аграрного сектору України. Систематизовано зовнішні подразники макроекономічного спрямування, які нівелюють адаптивну здатність аграрного виробництва. Висвітлено наслідки, до яких призвело низькоефективне законодавство у сфері державного регулювання аграрного виробництва. Запропоновано корективи в нормативно-правовому забезпеченні для полегшення процесу адаптації аграрного виробництва. Схематично визначено адаптивний механізм його державного регулювання в Україні.
Виявлено, що адаптивний механізм державного регулювання аграрного виробництва сприятиме вирішенню завдань підвищення ефективності державного регулювання методами врівноваження перекосів та диспропорцій цільових характеристик стратегічних альтернатив функціонування. Система індикаторів адаптивності аграрного виробництва дозволяє корегувати власну стратегію економічного зростання відповідно до тієї, що декларується державою, контролювати вектор руху та відповідність дій менеджерів.
Запропоновано базові елементи державної адаптивної стратегії. З метою регулярного і якісного інформаційного забезпечення та посилення потенціалу місцевих органів влади до адаптації нововведень і зовнішніх суттєвих викликів надано рекомендації з використання регіональних моніторингових департаментів. Окреслено функції регіональних моніторингових департаментів в розрізі аграрного виробництва.

Ключові слова


адаптивний механізм; державне регулювання; аграрний сектор; ефективність; інформаційне забезпечення; моніторинг; управління

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)