Кредитна політика у сфері кредитної кооперації

Olena Volodymyrivna Dobrovolska

Анотація


Фінансова стійкість і динамічність розвитку кредитного кооперативу багато в чому визначається обраною ним кредитною політикою. Організація процесу кредитування в кредитному кооперативі має суттєвий вплив на взаємини між кооперативом і пайовиками-позичальниками, на фінансову стійкість кооперативу, дозволяє звести до мінімуму ризики, що виникають у процесі видачі, користування та повернення кредиту тощо. Кредитна політика окреслює загальну стратегію розвитку кооперативу і формує структуру рекомендацій основних напрямків виконання приватних кредитних операцій.
У статті розглянуто питання підвищення якості і ефективності ощадно-позичкової політики кредитних кооперативів у частині зниження рівня ризиків, підвищення фінансової стійкості і збільшення об'єму фінансових ресурсів, що залучаються.
Окреслено найбільш важливі аспекти здатності пайовика-позичальника вести фінансові справи, зокрема фінансову відповідальність позичальника; якість ведення бухгалтерської документації; розуміння потенційних можливостей отримання прибутку; досвід в економічному, фінансовому, податковому плануванні. Перелічені аспекти повною мірою враховано в етапах оцінки кредитоспроможності пайовика-позичальника (юридичної особи) в кредитному кооперативі.
Для позичальників – юридичних осіб однією з найбільш бажаних методик, доступних фахівцеві кредитного кооперативу, є методика, відома під назвою «порівняльні результати», за якою розраховуються відхилення економічних показників пайовика-позичальника від середньогалузевих показників.
Оцінка кредитоспроможності пайовика-позичальника фізичної особи найбільш повно розроблена і перевірена практикою Ощадного банку України та ПриватБанку, але допрацьована нами з додатковим урахуванням особистих якостей позичальника, що є пріоритетними для кредитних кооперативів.
До обов'язкових фінансових нормативів, встановлених законодавством України, запропоновано нормативи фінансових обмежень за отриманими заощадженнями та нормативи фінансових обмежень у позиковій політиці кредитного кооперативу, що сприятиме фінансовій стійкості кредитного кооперативу і зниженню фінансових ризиків.

Ключові слова


financial and credit activity; credit cooperative; lending; financial institutes; financial institutions; loan policy; saving policy

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)