Оцінка екологічних показників сталого розвитку сільського господарства регіону

Alla Mykolaivna Uzhva

Анотація


Вступ. Концепція сталого розвитку сільського господарства сформувалась в результаті об’єднання трьох основних складових: економічної, соціальної та екологічної. Екологічна складова має забезпечувати цілісність біологічних і фізичних природних систем. Деградація природних ресурсів, забруднення навколишнього середовища і втрата біологічного розмаїття скорочують здатність екологічних систем до самовідновлення.
Мета. Метою статті є аналіз показників екологічної складової сталого розвитку сільського господарства на регіональному рівні в сучасних умовах.
Метод (методологія). У процесі дослідження застосовано методи порівняння, аналізу, теоретичного та логічного узагальнення. Методологічною основою став діалектичний метод дослідження.
Результати. У статті вивчено вплив природно-кліматичних умов регіонів України на виробництво продукції сільського господарства; проаналізовано показники обсягів викидів забруднювальних речовин у атмосферу від стаціонарних джерел у сільському господарстві; охарактеризовано використання земельних та водних ресурсів у сільському господарстві. Результати аналізу екологічної складової при окресленні перспектив розвитку вітчизняних сільськогосподарських підприємств з позиції концепції сталого розвитку дозволять сформувати дієві інструменти їх функціонування.

Ключові слова


регіон; сільське господарство; екологічна складова; сталий розвиток; забруднювальні речовини

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)