Концепт розвитку людського потенціалу через призму модернізації регіональних соціально-економічних систем

M. M. Ogienko

Анотація


Для обґрунтування напрямів розвитку людського потенціалу через призму модернізації регіональних соціально-економічних систем сформовано основні групи факторів, що впливають на трансформацію людського капіталу. До першої групи відносять демографічні фактори, до другої – соціально-економічні. Третя група факторів, що впливають на формування людського капіталу, – інституційні.
Сформовано концепт розвитку людського потенціалу в регіональних соціально-економічних системах. Визначено, що для забезпечення розвитку людського потенціалу через призму модернізації регіональних соціально-економічних систем необхідно формувати специфічне регіональне відтворювальне середовище, яку формуватиме відтворювальний процес, що здатний задіяти дві основні компоненти – інституційне середовище та соціальну сферу з її інфраструктурою.
Обґрунтовано напрями модернізації регіональних соціально-економічних систем. Встановлено, що в умовах сучасних глобальних тенденцій процес модернізації регіональних соціально-економічних систем повинен поєднувати три основні компоненти – соціальну, економічну та екологічну, які в системному взаємозв’язку здатні сформувати найбільш ефективні та конкурентні напрями модернізації та розвитку регіональних систем.

Ключові слова


людський потенціал; трудові ресурси; регіональний розвиток; людський розвиток; міграційні процеси; регіональні диспропорції

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)