Діагностика економічного потенціалу суб'єктів агробізнесу

Al'vіna Іvanіvna Orehova

Анотація


Вступ. У сучасних умовах господарювання одним з найефективніших інструментів вирішення поставлених завдань є діагностика економічного потенціалу підприємства. Використання цих діагностики дозволить підприємству впливати як на кінцеві результати його діяльності, так і на межі економічного зростання та структурного розвитку всієї організації, що й обумовлює актуальність теми дослідження.
Метою статті є дослідження сутності та особливостей діагностики економічного потенціалу суб'єктів агробізнесу.
Результати. Для досягнення цілей та завдань у статті доведено, що форма діагностики економічного потенціалу підприємства залежить від його організаційної структури та галузевої специфіки. При використанні комплексної форми діагностики одночасно досліджуються всі складові економічного потенціалу підприємства, тобто аналізується сукупна здатність підприємства як майнового комплексу забезпечити певний рівень виробництва товарів (робіт, послуг). Обґрунтовано, що при формуванні економічного потенціалу аграрних підприємств слід враховувати той факт, що він являє собою складну економічну систему з певними властивостями. Безпосередньо оцінка економічного потенціалу є основою формування механізму його ефективного використання. Розглянуто сучасний стан та ефективність використання складових економічного потенціалу суб’єктів агробізнесу України.
Висновки. Отримані результати дослідження поглиблюють і розвивають сучасні підходи до діагностики економічного потенціалу суб’єктів агробізнесу. Подальші дослідження будуть спрямовані на пошук оптимальних методик діагностики економічного потенціалу суб’єктів агробізнесу як основу його ефективного управління.

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)