Напрямки формування і розвитку регіональних інноваційних систем

Vasil' Іvanovich Kopitko, Oleksandra Volodimirіvna Orlovs'ka

Анотація


Вступ. Формування і впровадження інновацій у економічну діяльність регіонів обумовлює їх конкурентоздатність, адже нові технології, методи організації, бізнес-моделі створюють передумови до підвищення добробуту і якості життя населення на цих територіях. У зв'язку з цим важливим завданням є розробка нових підходів і методів, що забезпечують ефективне формування і розвиток регіональних інноваційних систем, що забезпечуватиме розвиток вітчизняних компаній, розташованих на цих територіях відповідно до сучасних тенденцій світового ринку інновацій.
Мета. Метою статті є обґрунтування ролі і місця регіональних інноваційних систем в сучасній економіці, визначення ефективних інструментів їх формування і розвитку з урахуванням суперечливості процесів глобалізації та регіоналізації, що впливають на інноваційну діяльність.
Метод (методологія). В дослідженні використано окремі положення економічної теорії, методи порівняння та аналізу, наукові праці вітчизняних вчених, присвячених проблемам, що висвітлюють інноваційну діяльність як на державному, так і на регіона-льному рівнях.
Результати. Успішні регіональні інноваційні системи можуть функціонувати в різних економічних та технологічних умовах і характеристикою успішної системи є активна роль органів виконавчої влади в регіоні у формуванні інноваційної політики. Аналіз зару-біжного досвіду, проведеного в дослідженні, підтвердив можливість використання форсайту як сучасного інструменту розробки регіональної інноваційної політики.

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)