Регіональна економічна політика в умовах диспропорційності: шляхи мінімізації

Volodimir Vіktorovich Lagodіenko, Ulyana Yaroslavіvna Andrusіv

Анотація


Вступ. Стаття присвячена розробці покрокового підходу щодо мінімізації диспропор-ційності регіональної економічної політики. Визначено основні цілі регіонального розвитку, в основу яких покладено інтегрований підхід. Встановлено, що реалізація регіона-льної політики регіонального розвитку повинна базуватись на децентралізації повноважень органів влади на місцевий рівень.
Метою статті є дослідження сутності та особливостей регіональної економічної політики в умовах диспропорційності, обґрунтування шляхів мінімізації впливу диспропо-рційних процесів в регіонах.
Результати. Досліджено, що основним кроком в процесі формування та реалізації державної регіональної політики є підсилення законодавчої бази, де в основу буде покладено організаційно-правові, соціально-економічні, екологічні та гуманітарні принципи. Встановлено, що регіональна економічна політика розвитку в значній мірі залежить від ефективності реформ, які сприятимуть нарощенню внутрішнього потенціалу кожного регіону. Доведено, що централізована регіональна політика в Україні не забезпе-чила мінімізації ризиків, пов’язаних з нинішніми глобальними викликами: диспропорційністю територіального розвитку, підвищенням рівня внутрішньо-регіональної диференціації, що призвело до збільшення кількості дотаційних територіальних громад, дезінтеграцією національного економічного простору та неефективністю функціонування внутрішнього ринку країни, наростанням соціальної напруги в суспільстві через низький рівень та якість життя населення.
Висновки. Вирішення проблем регіонального розвитку в значній мірі залежить від ефективності реформ, які сприятимуть нарощенню внутрішнього потенціалу кожного регіону. Основною особливістю формування державної регіональної політики в Україні на сучасному етапі залишається її спрямування на децентралізацію влади, необхідність забезпечення дієвого самоврядування та ефективного розвитку територіальних громад.

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)