Новітні проблеми, особливості та перспективи сталого розвитку туристичної сфери: державний та регіональний вектор

Natalіya Іvanіvna Moіseeva

Анотація


Вступ. Сфера туризму та курортів стає однією з основних галузей, що впливає на загальний стан і тенденції світової економіки, оскільки пов’язана з діяльністю більш як 50 галузей, її розвиток сприяє підвищенню рівня зайнятості, диверсифікації національної економіки, збереженню і розвитку культурного потенціалу, збереженню екологічно безпечного навколишнього природного середовища, а також підвищує рівень інноваційності національної економіки, сприяє гармонізації відносин між різними країнами і народами. Україна розташована у центрі Європи та має всі умови для належного розвитку економіки за рахунок туризму, проте суттєво відстає від провідних держав світу за рівнем розвитку туристичної інфраструктури та якості туристичних послуг.
Метою статті є критичний аналіз та обґрунтування основних складових рекреаційно-туристичної сфери України, розгляд нагальних проблем розвитку рекреаційно-туристичної галузі та аналіз її конкурентоспроможності.
Результати. Для досягнення цілей та завдань у статті доведено, що економіка туристичної сфери є складовою частиною народногосподарського комплексу країни як каталізатора економічного зростання. В сучасних умовах посилення глобалізаційних процесів, соціально-економічних та політичних трансформацій в Україні визначено роль туристичної галузі, як складової економічного комплексу з притаманними їй ознаками, властивостями і функціями. Здійснено моніторинг ключових проблем сучасного розвитку галузі. Проаналізовано вплив вступу України до СОТ щодо розвитку та функціонування рекреаційно-туристичної сфери, зроблено відповідні висновки. Доведено, що єдиним шляхом розв’язання системних проблем та наявних негативних тенденцій у сфері туризму та курортів має стати стратегічно орієнтована державна та регіональна політика, окреслено коло її основних завдань. Структурно проаналізовано Стратегію розвитку туризму і курортів України на період до 2026 року роки, яка характеризується інтегрованим підходом до формування і реалізації державної політики у сфері туризму та курортів, основним векторами та напрямами реалізації, сукупністю показни--індикаторів тощо, де до переліку основних інструментів віднесено регіональні програми розвитку сфери туризму та курортів, які визначають основні напрямки та форми діяльності регіональних органів державної влади та місцевого самоврядування. З цією метою здійснено та визначено моніторинг базису нагальних проблемних питань розвитку туристично-рекреаційної сфери Причорноморського регіону. Конкурентні переваги та обмеження перспективного розвитку туристичного потенціалу областей Причорноморського регіону виявлені на основі діагнозу стартових умов регіонального розвитку шляхом SWOT та PEST-аналізу. Визначено стратегічні пріоритети розвитку рекреа-ційно-курортного і туристичного комплексу регіону тощо.
Висновки. Позитивний розвиток туристичного бізнесу України в напрямку Євроінтеграції можливий тільки завдяки реформуванню цієї галузі та пристосуванню її функціонування щодо Європейських стандартів. Цей процес значною мірою визначається спроможністю влади впроваджувати системні інституційні зміни, спрямовані на проведення різноманітних реформ щодо розвитку туризму.

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)