Теоретичні засади визначення ресурсного потенціалу аграрних підприємств

Pavlo Mikolaiovich Matveev

Анотація


Вступ. Для забезпечення сталого розвитку аграрних підприємств необхідно створювати конкурентні переваги, базою для яких виступає відповідний ресурсний потенціал. Враховуючи велику кількість досліджень щодо визначення природи та структури потенціалу як економічної категорії, одностайність в його розумінні відсутня, що обумовлює потребу в подальшому уточненні змісту досліджуваної категорії для розробки сучасних напрямів його використання в інтересах господарської діяльності аграрних підприємств.
Мета дослідження полягає в розробці та доведенні теоретичних засад ресурсного по-тенціалу аграрного підприємства для визначення структури його механізму.
Результати. Узагальнено існуючі підходи до розуміння сутності дефініції «ресурсний потенціал». Визначено можливий розгляд ресурсного потенціалу за рядом критеріями. Критерії можливо описувати кількісними та якісними показниками, які в сукупності ілюструють економічну та соціальну ефективність діяльності підприємства. Показники можуть бути загальними – для всіх підприємств та специфічними, що враховують особливості підприємств аграрного сектору. Доведено, що до ресурсного потенціалу входить трудовий потенціал, на який впливають такі чинники як вік, рівень освіти, кваліфікації та професіоналізму.
Висновки. Представлене авторське бачення поняття «ресурсний потенціал», приділено увагу його відтворенню. З’ясовано, що поряд з природними ресурсами (землею) істотне місце займає ресурс «праця». Забезпечення відтворення ресурсного потенціалу доцільно проілюструвати відповідним механізмом.

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)