Побудова матриці позиціонування іт-спеціалістів

Ivanna Mukolayivna Matsikanych

Анотація


Вступ. На сьогодні ключовою областю на ринку праці в Україні являються інформаційні технології. Розвиток інформаційних технологій набирає усе більших обертів та займає провідні позиції. ІТ-сфера динамічно інтегрується у всі галузі світової економіки, і тим самим впливає на загальне зростання економічних та соціальних показників підприємств і організацій. Важливість ІТ-спеціалістів, призводить до стійкого зростання попиту на їх працю.
Метою статті є дослідження тенденцій українського ІТ-ринку праці, аналіз тенденції професій, які спостерігаються на ринку ІТ в Україні, виявлення основних характеристик праці ІТ-фахівців, а також особливостей позиціонування ІТ-спеціалістів за фахом.
Результати. Для досягнення цілей та завдань у статті використано ідею методу факторного аналізу для встановлення факторів, що впливають на спостережувані змінні. Побудовано точкову діаграму, яка дає можливість побачити розсіювання точок за двома показниками – заробітною платою та hh.індексом, та показує зв'язок заробітної плати з конкуренцією на посаду та тенденції професій. Виділено фахові групи та розглянуто їх основні характеристики з урахуванням позиції на ІТ-ринку.
Висновки. Досягнення основної мети можливе лише в стані стабільного розвитку економіки. У процесі дослідження доведено стабільний стан розвитку та затребуваність ІТ-фахівців на ринку праці. Проведено факторний аналіз та побудовано точкову діаграму позиціювання ІТ-спеціалістів за фахом. Виділено фахові групи в ІТ-сфері. Подальші дослідження потребують регламентації праці ІТ-фахівців, а розвиток та успішна діяльність ІТ-компаній безпосередньо залежать від кваліфікації ІТ-спеціалістів, їх уміння і бажання продуктивно працювати.

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)