Принципи вибору стилю лідерства для управління інноваційною діяльністю

Yassir Jamal

Анотація


Вступ. Команди, залучені до інноваційної діяльності, зазвичай є міжфункціональними, складаються з працівників з різним менталітетом, характером, цінностями тощо. Тому не тільки різні команди, але навіть різні люди в одній команді вимагають різних стилів лідерства. Більш того, необхідний стиль лідерства може змінитися через зміни в середовищі організації. Але проблема полягає в тому, що досі не існує єдиного підходу до класифікації стилів лідерства та розробки чітких рекомендацій щодо вибору конкретного стилю в різних управлінських ситуаціях.
Мета. Метою даної статті є розробка та обґрунтування набору принципів вибору стилю лідерства для управління інноваційною діяльністю.
Результати. Виходячи з глибокого аналізу наукових досліджень щодо стилів лідерства, ми розробили набір принципів вибору стилю лідерства для управління інноваційною діяльністю. Перш за все, не може бути жодного фіксованого стилю лідерства, який би застосовувався до всіх членів інноваційної команди. Стиль лідерства – це поєднання 15 детермінант, які можуть бути різноманітними для різних працівників у різних управлінських ситуаціях. Іншими ключовими принципами є: ситуаційний підхід до вибору стилю лідерства для управління інноваційною діяльністю; стиль лідерства повинен диктуватися контекстом; нестабільне зовнішнє середовище вимагає більшої інноваційності; персоналізований підхід до підлеглих; розвиток інноваційної культури; відфільтровані та нефільтровані лідери мають суттєво різні характеристики тощо.
Висновки. Ми вважаємо, що не існує єдиного стилю лідерства, який би підходив для управління інноваційною діяльністю. Крім того, існує множина стилів лідерства, і конкретний стиль може бути визначений як поєднання 15 детермінант. Така комбінація залежить від різних факторів.

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)