Кооперативи як один із драйверів розвитку українського села

Anna Mikolaїvna Orel

Анотація


Вступ. Становлення ринкових відносин в аграрному секторі економіки регіону надає нові можливості для розвитку сільськогосподарської кооперації на селі. Однак сьогодні вона розвивається повільно і нестабільно. Причинами цих явищ є недосконалість механізму розвитку кооперативних відносин, недостатність державної підтримки та регулювання кооперативних процесів, висока вартість кредитних і позикових коштів, недосконалість кооперативного законодавства та ряд інших проблем, що стримують розвиток кооперації.

Метою статті є дослідження функціонування кооперативів на селі, розгляд як позитивних, так і негативних сторін створення цього комплексного сільськогосподарського підрозділу.

Результати. Встановлено, що для створення цього підрозділу необхідно дотримуватися законодавства та змінювати певні ланки в оподаткуванні та розробляти нові закони та законопроекти щодо поліпшення умов господарювання та зацікавити суб’єктів щодо підтримки та розвитку кооперативів на селі.

Висновки. На тлі даних та досліджень представники кооперативного руху в Україні розуміють, що подібна форма господарювання дасть їм хорошу економічну вигоду. Крім цього, кооператив – це можливість в умовах майбутнього відкриття ринку землі залишатися і надалі ефективним і відповідальним розпорядником своїх земельних активів. Тому саме одним із найкращих механізмів для розвитку села та наповнення місцевих бюджетів є кооператив. Відродження кооперації на території всієї країни в умовах децентралізації створить перспективи для процвітання сільських громад та реформування аграрного сектору.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)