Підхід до вибору стилю лідерства для управління інноваційною діяльністю

Yassir Jamal

Анотація


Вступ. Сьогодні інновації є однією з ключових стратегічних цілей для більшості компаній, стаючи необхідною умовою для їх виживання й процвітання. Темпи й розповсюдженість інновацій зростають повсюдно і це стосується не лише дослідницько-конструкторських відділів високотехнологічних компаній, але й будь-яких відділів у всіх секторах економіки. Оскільки інновації ґрунтуються на людській творчості, життєво важливим є створення сприятливих умов для плідних інновацій, у тому числі із застосуванням відповідних стилів лідерства. Мета. Метою статті є опис основних положень методичного підходу до вибору стилю лідерства для управління інноваційною діяльністю на основі розроблених принципів.

Результати. Задачею запропонованого методичного підходу є виявлення рівня необхідної інноваційності для компанії або її частини (відділу, команди), що диктується навколишнім середовищем, поточною інноваційністю компанії і її цілями у сфері інновацій. Далі необхідно обрати стиль лідерства для управління інноваційною діяльністю, що відповідає рівню необхідної інноваційності. При цьому стиль лідерства розглядається як поєднання 15-ти детермінант, які повинні бути оцінені за допомогою анкети, а потім узгоджені з необхідним рівнем інноваційності. Для вирішення останнього завдання надається перелік рекомендацій.

Висновки. Наданий методичний підхід до вибору стилю лідерства для управління інноваційною діяльністю дозволяє узгодити стиль лідерства, розглянутий у розрізі 15-ти детермінант, з рівнем необхідної інноваційності компанії, відділу або команди.

Ключові слова: лідерство; стиль лідерства; вибір стилю лідерства; управління інноваційною діяльністю.

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)