Особливості економічного зростання регіонального потенціалу в умовах конкурентоспроможності регіону

Volodimir Mikolaiovich Orel

Анотація


Вступ. У статті розкриваються основні положення й особливості категорій «потенціал» і «регіон», їх діалектичний взаємозв'язок і взаємозумовленість стосовно сфери регіональних соціально-економічних досліджень. Також залучення в економічний оборот не задіяних раніше ресурсів, доступних на регіональному рівні, підвищення їх капіталізації мають значний потенціал для суттєвого прискорення економічного зростання.

Метою статті є дослідження економічного зростання регіонального потенціалу.

Результати. Здійснено аналіз поняття «потенціал», використовуваного в  галузі підприємництва, починаючи з його сутності як економічної категорії і закінчуючи застосуванням у дослідженнях в регіоні. Результати аналізу показують, що всі визначення надмірно конкретні, носять приватний характер, являють собою різні модифікації традиційної «ресурсної» концепції і потребують теоретичного узагальнення. Виділені найважливіші сутнісні риси регіонального потенціалу, які характеризують його як невід'ємний атрибут, іманентну якість будь-якого об'єкта чи явища. На цьому теоретичному підґрунті дається визначення регіонального потенціалу й розкривається його структура.

Висновки. Основні положення і висновки статті можуть слугувати теоретичною основою регіональних соціально-економічних досліджень, використовуватися в якості методологічної бази для розробки нових видів і типів стратегічного планування.

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)