Джерела формування коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та аналіз їх використання

Б. П. Адамик, А. С. Скірка

Анотація


Вступ. Розвиток банківської системи завжди є потужним засобом для стрімкого економічного розвитку держави. У сучасних умовах особливо актуальним є підвищення довіри населення до банківських установ шляхом розвитку вітчизняної системи гарантування вкладів.
Мета. Метою нашого дослідження є аналіз особливостей джерел формування коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та аналіз їх використання.
Результати. У статті подано перелік та проаналізовано джерела формування та напрямки використання коштів. Зображено криву динаміки виплат гарантованої суми відшкодування вкладникам неплатоспроможних банків. Звернено увагу на багаторазове використання позикових ресурсів, їх монетизацію з боку НБУ та негативні наслідки цього явища. Зазначено несамостійність Фонду у грошовому та економічному просторі. Подано структуру фінансових ресурсів Фонду.
Досліджено операційні витрати Фонду протягом 2013-2015 років, розраховано суми погашення взятих зобов’язань. Поставлено питання та зауваження щодо особливого контролю над використанням його фінансових ресурсів. За результатами нашого дослідження запропоновано шляхи покращення стану формування та використання коштів, а також подальшого вдосконалення системи гарантування вкладів, що є першочерговим заходом у складних сучасних умовах.

Ключові слова


заощадження; депозит; банк; страхування; вкладник

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)