Порівняння бюджетної та грошово-кредитної політики України та їх взаємодія

В. П. Пантелєєв

Анотація


Вступ. Предметом статті є теоретичні риси, етапи бюджетної та грошово-кредитної політики, їх законодавче регламентування.
Мета. Мета статті полягає порівнянні бюджетної та грошово-кредитної політики та оцінки їхньої взаємодії.
Метод (методологія). Для досягнення визначеної мети в статті використано методи аналізу, синтезу, класифікації та порівняння.
Результати. Визначено характерні риси та етапи бюджетної та грошово-кредитної політики держави, що відповідають сформованим міжнародним вимогам. Охарактеризовано нормативне забезпечення бюджетної та грошово-кредитної політик України відповідно до виокремлених характерних рис. Проведено порівняльний аналіз реалізації бюджетної та грошово-кредитної політики. Бюджетна влада виконання бюджетної політики розуміє в основному як засоби по складанню проекту Закону України «Про Державний бюджет України». У ході дослідження звертається увага на відсутність складання звіту про виконання політики та контролю за її проведенням. Визначено більш організований інструментарій монетарної влади щодо проведення грошово-кредитної політики. Окреслено проблему неповної відповідності організаційних основ грошово-кредитної та бюджетної політики міжнародним вимогам. Визначено неналежний рівень їх взаємодії при бюджетному плануванні на загальнодержавному рівні. Запропоновано напрями вдосконалення організаційного оформлення проведення вітчизняної бюджетної та грошово-кредитної політики. Інформаційною базою стали нормативно-правові акти фінансового сектору України.

Ключові слова


бюджетна політика; монетарна політика; цілі політики; засоби виконання політики; процес реалізації політик; взаємодія

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)