Визначення основних елементів моделі управління організаційним розвитком на підприємстві

Ганна Олександрівна Швіндіна

Анотація


У дослідженні узагальнено підходи до визначення сутності організаційного розвитку, проаналізовано його чинні моделі, серед яких виокремлено варіанти І. Адізеса, Л. Грейнера, Е. Демінга, П. Дойля, К. Левіна, Ф. Стерна. Опрацьовано основні елементи моделей організаційного розвитку та запропоновано авторський підхід до визначення такої моделі. При цьому модель містить такі елементи, як модуль розвитку та ядро розвитку. До ядра слід відносити коопераційну взаємодію між операторами та агентами змін, а також трансформаційного лідера, який ініціює програму організаційного розвитку. Доцільно вживати таку характеристику організаційного середовища, як «організаційна в’язкість» для опису сповільнення процесів організаційного розвитку через розсіювання роботи із розвитку. Запропоновано використовувати цю модель для проведення організаційних перетворень на підприємствах.

Ключові слова


організаційний розвиток; організаційні зміни; модель розвитку; організаційна трансформація; трансформаційне лідерство; організаційна в’язкість

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)