Зміст плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі та його значення для обліково-аналітичної роботи розпорядників бюджетних коштів

Ірина Олександрівна Кондратюк, Олена Олександрівна Лондаренко, Олена Анатоліївна Подпригора

Анотація


Предметом дослідження є теоретичні засади та організаційно-методичні положення обліку об’єктів на субрахунках бухгалтерського обліку розпорядниками бюджетних коштів в умовах переходу до застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі. Доволі суттєва зміна порядку обліку потребує розроблення перехідних таблиць для перенесення залишків, врахування появи в обліку нових об’єктів (інвестиційна нерухомість, біологічні активи, довгострокова дебіторська заборгованість, розрахунки та зобов’язання органів, що контролюють справляння надходжень до бюджету, цільове фінансування розпорядників бюджетних коштів, фінансові результати виконання кошторису звітного періоду, довгострокові зобов’язання за операціями з оренди, забезпечення майбутніх витрат і платежів, доходів та витрат за обмінними та необмінними операціями).
У роботі застосовано методи емпіричного дослідження: спостереження, порівняння; аналізу і синтезу, індукції і дедукції, системний і комплексний підходи, які використані при розкритті змісту Планів рахунків та виокремленні їх складових. Порівняльний метод – при дослідженні складу рахунків та субрахунків та обґрунтуванні рекомендацій щодо удосконалення порядку їх ведення.
За результатами роботи проведено зіставлення субрахунків Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ та Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, виявлено розбіжності у складі субрахунків та порядку їх застосування, сформовано рекомендації щодо подальшого удосконалення обліково-аналітичної роботи розпорядників бюджетних коштів. Результати дослідження дозволять спростити перехід до застосування розпорядниками бюджетних коштів Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі.

Ключові слова


облік; рахунки; план рахунків; державний сектор; розпорядники бюджетних коштів; модернізація системи обліку

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)