Організаційний капітал машинобудівних підприємств: сутнісні ознаки і структура

Ірина Валеріївна Прокопенко

Анотація


Вступ. Предметом статті є теоретично-прикладні аспекти дослідження організаційного капіталу машинобудівних підприємств.
Мета. Уточнення сутності поняття «організаційний капітал» та елементів його структури з урахуванням специфіки діяльності машинобудівних підприємств.
Метод (методологія). Для досягнення мети у статті використано загальнонаукові і спеціальні методи дослідження, а саме: теоретичного узагальнення, системного аналізу, структурно-функціонального і процесно-структурного підходу. Теоретико-методологічною основою дослідження є фундаментальні теоретичні положення сучасної теорії управління, системний підхід до вивчення процесу управління інтелектуальним капіталом.
Результати. У ході дослідження виокремлено сутнісні ознаки понять «організаційний капітал» та «структурний капітал», доведено їх частковий перетин. У практиці машинобудівних підприємств запропоновано використовувати термін «організаційний капітал» для позначення всіх управлінських активів, які беруть участь у створенні інтелектуального капіталу. Удосконалено типологію структурних елементів організаційного капіталу шляхом виокремлення п’яти груп його елементів: техніко-технологічних, інфраструктурних, управлінських, соціальних та об’єктів інтелектуальної власності. Уточнено місце організаційного капіталу підприємства у системі управління його інтелектуальним капіталом.
Сфера застосування. Практика менеджменту машинобудівних підприємств у частині економічного оцінювання та управління розвитком інтелектуального капіталу, зокрема при формуванні стратегії розвитку інтелектуальних активів, комерціалізації об’єктів інтелектуальної власності та регулюванні.

Ключові слова


організаційний капітал; структурний капітал; інтелектуальний капітал; соціальний капітал; менеджмент; машинобудування

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)