Детермінанти здоров’я населення крізь призму теорії життєвого курсу

Дмитро Георгійович Шушпанов

Анотація


Вступ. Особливості теорії життєвого курсу та її роль у вивченні соціально-економічних детермінант здоров’я є перспективним напрямком сучасних наукових досліджень. Оцінка взаємозв’язку життєвого курсу, здоров’я та детермінант, які його визначають, дозволяє формувати більш дієву систему охорони здоров’я, яка б мала попереджувальний, а не наслідковий характер.
Мета. Виявити взаємозв’язки між життєвим курсом, соціально-економічними детермінантами та здоров’ям населення для формування ефективної соціальної політики та політики у галузі охорони здоров’я зокрема в Україні.
Результати. Принципи життєвого курсу модифіковано крізь призму здоров’я населення. Виокремлено чотири основних принципи: поздовжнього життя, багатогранного життя, життя людей, пов’язані між собою, і життя, що розгортається у соціальних контекстах. Розкрито суть та особливості цих принципів.
Коротко висвітлені результати авторського соціологічного опитування населення України щодо оцінки впливу раннього періоду життя людини на її здоров’я у дорослому віці. Ці результати підтверджують, що відсутність хронічних захворювань у дорослому житті суттєво залежить від соціально-економічних детермінант та індивідуальної поведінки у ранньому періоді. Зокрема, шанси не мати жодного хронічного захворювання суттєво вищі серед тих, хто до 18 років отримав якісне харчування, був фізично активним. Вагомим є те, яким був добробут сім’ї, у якій виховувалась людина. Достатньо високі шанси також у тих, хто отримав більше інформації про ризики щодо власного здоров’я, регулярно відвідував заклади оздоровлення.

Ключові слова


здоров’я населення; захворюваність; Україна; життєвий курс; ранній період життя; соціально-економічні детермінанти здоров’я населення

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)