Напрями підвищення ефективності грошово-кредитної політики Національного банку України

Людмила Миронівна Сегеда

Анотація


Вступ. У статті розглянуто проблеми та недоліки грошово-кредитної політики Національного банку України в умовах кризових явищ в економіці, на основі чого запропоновано заходи щодо підвищення її ефективності.
Мета. Метою статті є аналіз проблем грошово-кредитної політики Національного банку України та розробка рекомендацій щодо підвищення її ефективності в умовах економічної нестабільності.
Результати. Визначено причини виникнення кризових явищ у вітчизняній економіці, проаналізовано ефективність інструментів грошово-кредитної політики Національного банку України в контексті дії монетарного режиму інфляційного таргетування. На основі статистичного аналізу динамки основних монетарних індикаторів виокремлено недоліки відсоткової політики НБУ, які полягають у заниженні відсоткової ставки за кредитами рефінансування овернайт порівняно з відсотковими ставками за іншими кредитами рефінансування, що стало однією з умов розкручування девальваційної спіралі в Україні. Обґрунтовано недоліки пасивних операцій Національного банку України в частині дестимулювання кредитування реального сектору економіки.
Розроблено рекомендації (у тому числі – з урахуванням досвіду Угорщини) щодо підвищення ефективності грошово-кредитної політики НБУ в частині забезпечення валютної і цінової стабільності та активізації кредитування реального сектору економіки.

Ключові слова


грошово-кредитна політика; інфляційне таргетування; рефінансування; відсоткова політика; відсоткові ставки

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Науковий журнал "Український журнал прикладної економіки"

ISSN 2518-1742 (Online)

ISSN 2415-8453 (Print)